Kompozit ve Yapı Laboratuvarı
Laboratuvarın Amacı
Uçak ve Uzay yapı elemanlarının geliştirilmesi için bilimsel ve teknolojik araştırmalar yapmak, kompozit yapıları imal etmek ve yapısal testlerini gerçekleştirmek.
Laboratuvarın Görevi
Kompozit yapılar konusunda bilimsel gelişme amacı ile ulusal ve uluslar arası düzeyde deneysel çalışmalar gerçekleştirmek, yayınlamak ve bunları ileri teknoloji uygulamalarına aktarmak. Ayrıca Fakültedeki öğrencilere kuramsal bilgilerini geliştirebilmeleri için deneysel çalışma ortamı sunmak.
Yürütülmekte Olan Bazı Projeler
- Çok Amaçlı Helikopter Tasarımı ve Prototip İmali
- Tekrarlı Yükler Etkisi Altında Kalan Kompozit Malzemelerde Yorulma Davranışı İçin Mikro-makro Model Geliştirilmesi.
- Viskoelastik çekirdeğe sahip sandviç kompozit plakların anlık basınç yükü altındaki davranışının teorik ve deneysel incelemesi
Araştırma Uygulama Alanları
Uçak ve Uzay Teknolojilerini geliştirmek amacı ile yeni kompozit malzemelerden yapı tasarımı, imalatı ve malzemelerin mekanik özelliklerinin incelenmesi.
Olanaklar
Kompozit Yapı Laboratuvarı’nda havacılık ve uzay teknolojilerinde kullanılan metal, seramik ve kompozit malzemelerin çekme, basma, eğilme ve yorulma testleri gibi mekanik testlerini yapmak için kullanılan Universal Yorulma Test Sistemi; tokluk ve darbe testlerini yapmak için kullanılan Darbe Test Cihazı; bu testlere numuneleri hazırlamak için kullanılan Yüzey Parlatma Cihazı; mikro yapı analizleri için Mikrosertlik Cihazı; kamera ile bir yüzey üzerindeki deformasyonların ölçülmesi ve birim uzamaların elde edilmesini sağlayan 3-D Korelasyon Cihazı, modal Sarsıcı; ayrıca söz konusu testlerden elde edilen sinyalleri sayısallaştırarak bilgisayara aktaran Veri Toplama Sistemleri mevcuttur.
Araştırmacı Bilgileri
Laboratuvarda 4 öğretim üyesi, 4 araştırma görevlisi ve 1 tekniker çalışmaktadır.
Yapılabilecek Deneyler
Kompozit, metal ve seramik malzemelerin Yorulma Test Sistemi, Darbe Test Cihazı ve Mikrosertlik Test cihazı kullanılarak mekanik özelliklerinin tayin edilmesi.